Mill Houses Santorini Suites | Boutique Hotel Santorini
 
 

Τα Κρασιά Μας

Τα κρασιά μας, τόσο μοναδικά σε γεύση και άρωμα όσο και το ίδιο το νησί, είναι περήφανα προϊόντα της εύφορης, σκουρόχρωμης, ηφαιστειακής γης της Σαντορίνης…

Η οινοποιεία στη Σαντορίνη έχει παράδοση άνω των 5.000 χρόνων και χρονολογείται τόσο πίσω όσο στην 3η χιλιετία προ Χριστού. Οι ανασκαφές στο Ακρωτήρι, έναν από τους πιο σημαντικούς προϊστορικούς οικισμούς στο Αιγαίο, αποκάλυψαν ευρήματα όπως καμένα αμπέλια ή διακοσμήσεις με σταφύλια επάνω σε αρχαία κεραμικά, αποδεικνύοντας έτσι ότι η αμπελουργία ήταν πολύ σημαντική εκείνη την περίοδο στο νησί.

 
Η Σαντορίνη είναι περήφανη για τις ποικιλίες σταφυλιού που καλλιεργούνται στο νησί, καθώς είναι γηγενείς και δεν έχουν αναμιχθεί ποτέ με ποικιλίες όπως το Cabernet ή το Sauvignon οι οποίες συναντώνται στην ενδοχώρα της Ελλάδας. Επιπλέον, το σκούρο ηφαιστειογενές έδαφος, πλούσιο σε μέταλλα και άλλα στοιχεία, μαζί με το διακριτικό μικροκλίμα του νησιού, συμβάλλουν στα εξαιρετικά χαρακτηριστικά των Σαντορινιών σταφυλιών. Από το 1971, η Σαντορίνη έχει εγκριθεί ως περιοχή που παράγει κρασιά ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΕΩΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΑΝΩΤΕΡΑΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ.
 
Η Σαντορίνη είναι περισσότερο γνωστή για τα λευκά κρασιά της τα οποία συνιστούν το 80% της αμπελουργικής περιοχής του νησιού, καθώς και τα φυσικώς γλυκά, επιδόρπια κρασιά τα οποία παράγονται από λιαστά σταφύλια. Σε σύνολο, περισσότερες από 10 ποικιλίες σταφυλιού ευδοκιμούν στην ξηρή γη της Σαντορίνης, με το ΑΣΥΡΤΙΚΟ να είναι η πλέον δημοφιλής λευκή ποικιλία σταφυλιού που καλλιεργείται και παράλληλα η μεγαλύτερη σε ποσότητες (80% των συνολικών αμπελώνων). Το Ασύρτικο είναι δημοφιλές για το γεμάτο σώμα και το ιδιαίτερο άρωμά του, είτε από μόνο του είτε σε συνδυασμό με το ΑΘΗΡΙ και το ΑΪΔΑΝΙ (δύο άλλες γηγενείς λευκές ποικιλίες σταφυλιού).
 
Σε μικρότερες ποσότητες, οινοπαραγωγοί του νησιού καλλιεργούν τις ποικιλίες κόκκινου σταφυλιού ΜΑΝΤΗΛΑΡΙΑ, ΒΟΥΔΟΜΑΤΟ και ΜΑΥΡΟΤΡΑΓΑΝΟ, εκ των οποίων όλες παράγουν άριστα κόκκινα κρασιά, ξηρά και γλυκά και επίσης επιδέχονται παλαίωσης. Το Μαυροτράγανο είναι γηγενές της Σαντορίνης αλλά η Μαντηλαριά συναντάται επίσης και σε άλλα νησιά του νοτίου Αιγαίου (Πάρος, Κρήτη, Ρόδος).
 
Το ΒΙΝΣΑΝΤΟ και το ΜΕΤΖΟ

είναι δύο τύποι φυσικώς γλυκού, επιδόρπιου οίνου και συγκαταλέγονται στα καλύτερα επιδόρπια κρασιά σε ολόκληρη την Ελλάδα! Παράγονται από λιαστό Ασύρτικο και Αϊδάνι. Καθώς ο ήλιος μειώνει την υγρασία του σταφυλιού, τα επίπεδα φυσικών σακχάρων αυξάνονται και με αυτόν τον τρόπο δίνουν στο σταφύλι μια φυσική γλυκύτητα. Το Βινσάντο παίρνει το όνομά του από την Ιταλική φράση “Vino Santo” που σημαίνει Άγιος Οίνος, το κρασί που χρησιμοποιείται για τη Θεία Κοινωνία. Σημειωτέον, αυτός ο τύπος κρασιού παραγόταν πολύ προτού πατήσουν οι Ενετοί στο νησί, πιθανόν με διαφορετικό όνομα. Το Μέτζο, ο άλλος τύπος επιδόρπιου οίνου ο οποίος παράγεται στη Σαντορίνη, σημαίνει Μέση ή Μέτριο στα Ιταλικά και είναι ένας ημίγλυκος επιδόρπιος οίνος. Παράγεται ακλουθώντας της ίδια διαδικασία, αλλά σε αυτήν την περίπτωση, τα σταφύλια αφήνονται να στεγνώσουν κάτω από τον ήλιο για λιγότερο χρονικό διάστημα απ’ ότι για το Βινσάντο.

 
Άλλο ένα ξεχωριστό και συνάμα παραδοσιακό κρασί της Σαντορίνης είναι το ΜΠΡΟΥΣΚΟ. Πάλι μια Ιταλική λέξη έχει χρησιμοποιηθεί για την ονομασία αυτού του τύπου κρασιού, μια λέξη που σημαίνει Ευθύς, Απότομος και αναφέρεται σε ένα γενικότερο χαρακτηριστικό του κρασιού και όχι σε ένα συγκεκριμένο κρασί. Το Μπρούσκο μπορεί να είναι κόκκινο (από σταφύλια Μαντηλαριάς) ή λευκό (από σταφύλια Ασύρτικου) ή ένα μίγμα και των δύο με τελικό αποτέλεσμα ένα ροζέ κρασί. Όπως αποκαλύπτει το ίδιο του το όνομα, πρόκειται για ένα κρασί υψηλής περιεκτικότητας σε οινόπνευμα (16% - 17%) και τέτοια ιδιότητα επιτυγχάνεται αφήνοντας το σταφύλι να υποστεί ζύμωση μέσα στην ίδια τους τη φλούδα για ένα μεγάλο διάστημα.
 
Όλα τα οινοποιεία του νησιού είναι ανοιχτά για το κοινό για επίσκεψη και οινογνωσία και τα περισσότερα από αυτά έχουν τη δυνατότητα να αποστείλουν το κρασί σας σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου επιθυμείτε, εάν δεν θέλετε να κουβαλήσετε εσείς τα δικά σας μπουκάλια Σαντορινιού κρασιού σπίτι σας. Μία από τις σημαντικότερες επισκέψεις κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας στη Σαντορίνη θα πρέπει να είναι στο υπόγειο Μουσείο Οίνου του Κουτσογιαννόπουλου, ένα και μοναδικό σε ολόκληρη την Ελλάδα, εκθέτοντας αυθεντικά εργαλεία και μηχανήματα τα οποία χρησιμοποιούταν στην οινοπαραγωγική διαδικασία κατά τους τελευταίους τέσσερις αιώνες. Επιπρόσθετα, κατά καιρούς, απογεύματα οινογνωσίας διοργανώνονται στο ξενοδοχείο μας, δίνοντάς σας τη δυνατότητα να γευτείτε κάποια από τα καλύτερα δείγματα της τοπικής αμπελουργίας.
 
« επιστροφή
Lonely Planet
Conde Nast Johansens
Expedia Insider's Select
Expedia Top Quality Score Award

Φηροστεφάνι 84700, Σαντορίνη, P.0.Box119 Ελλάδα, Τηλ: 22860 27117, Φαξ: 22860 25400

Email: info@millhouses.gr, Κρατήσεις: reservations@millhouses.gr

© 2017 Millhouses.gr. All rights reserved.   |   Links
Site by overron  |   incom cms  |   web promotion