Mill Houses Santorini Suites | Boutique Hotel Santorini
 
 

Info Σαντορίνης

Σαντορίνη – το νησί των μύθων, η γη που σφυρηλατήθηκε από τους θεούς, η πρόκληση των αισθήσεων…

Όπως λέει ο μύθος, η Σαντορίνη φτιάχτηκε από μια χούφτα σκόνη που έπεσε στη θάλασσα. Φωλιασμένη στην καρδιά του Αιγαίου Πελάγους, το νησί της Σαντορίνης είναι θρυλικό για την άγρια και απαράμιλλη ομορφιά της. Εμείς, οι άνθρωποι πίσω από το Mill Houses Studios & Suites, σας περιμένουμε όλους, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους για μια ταξιδιωτική εμπειρία που πρόκειται να μείνει χαραγμένη στις αναμνήσεις σας για πάντα.

 

Μερικά ιστορικά γεγονότα για τη Σαντορίνη

Το σημερινό σχήμα και μέγεθος του νησιού οφείλεται σε μια σειρά από ηφαιστειακές εκρήξεις που επηρέασαν ολόκληρο το Αιγαίο, μέχρι νότια στην Κρήτη. Αρχικά, η Σαντορίνη ονομαζόταν Καλλίστη και Στρογγύλη, λόγω του σχήματός της. Πολλοί λαοί κατοίκησαν το νησί, ξεκινώντας από τους προ-Έλληνες, μετά από τους Φοίνικες κι ύστερα από τους Δωριείς, οι οποίοι έδωσαν στο νησί το όνομα του βασιλιά τους, του Θήρα. Κατά τη διάρκεια του 16ου αιώνα π.Χ., αποικήθηκε από τους Μινωίτες κι έγινε σημαντικό κέντρο του Μινωικού πολιτισμού.

 

Γύρω στα 1550 - 1500 π.Χ. μια ισχυρή έκρηξη του ηφαιστείου καταπόντισε το κεντρικό τμήμα του νησιού, δημιουργώντας έναν τεράστιο υποθαλάσσιο κρατήρα έκτασης 83 τετραγωνικών χιλιομέτρων, η επονομαζόμενη Καλντέρα. Στους Περσικούς Πολέμους, το νησί πήρε το μέρος της Αθηναϊκής Συμμαχίας, αλλά τελικά καταλήφθηκε από τους Σπαρτιάτες. Κατά τη Βυζαντινή Εποχή και υπό την εξουσία της Κωνσταντινούπολης, το νησί υιοθέτησε τη χριστιανική πίστη, διόρισε δικό του επίσκοπο κι οργάνωσε δική του χριστιανική εκκλησία. Μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης το 1204, το νησί πέρασε στους Ενετούς και τότε ήταν που το νησί ονομάστηκε Σαντορίνη, από την εκκλησία της Αγίας Ειρήνης (στα Ιταλικά “Σάντα Ιρένε”). Το 1207, η Σαντορίνη παραδόθηκε στο Δουκάτο της Νάξου και παρόλο που οι Έλληνες κατάφεραν να ανακτήσουν το νησί για ένα μικρό χρονικό διάστημα, το νησί παρέμεινε υπό την Ενετική κατοχή μέχρι το 1579 που πέρασε στην Οθωμανική κατοχή. Ωστόσο, είχε σχετική αυτονομία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, στο βαθμό που η Σαντορίνη είχε εκλεγμένο αντιπρόσωπο που μιλούσε στις Τουρκικές αρχές εκ μέρους των Σαντορινιών. Απέκτησε την ανεξαρτησία του το 1821 και ενώθηκε με το Νέο Ελληνικό Κράτος το 1830, με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου του Λονδίνου. Στις 9 Ιουλίου του 1956, περίπου στις 05:00 τα ξημερώματα, ένας ισχυρός ηφαιστειακός σεισμός προκάλεσε αρκετές καταστροφές στις υποδομές της Σαντορίνης, αλλά το νησί κατάφερε να αναδομηθεί και να εξελιχθεί σε έναν από τους πλέον δημοφιλείς και αγαπημένους παραθεριστικούς προορισμούς στον κόσμο.

 

Για πληροφορίες σχετικά για τα χωριά της Σαντορίνης, κάντε κλικ παρακάτω.

Φηρά

Η πρωτεύουσα της Σαντορίνης, βρίσκεται στα δυτικά του νησιού, σχεδόν στο μέσο της ακτογραμμής της Καλντέρας, σε υψόμετρο 260 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Είναι ιδιαίτερα “ζωντανό” μέρος και πολύ δημοφιλές στους επισκέπτες της Σαντορίνης, με παραδοσιακά, στενά, λιθόστρωτα σοκάκια γεμάτα με τοπικά καταστήματα με σουβενίρ και τοπικά προϊόντα, εστιατόρια, μπαρ και νυχτερινά κέντρα για όσους αποζητούν μια έντονη νυχτερινή ζωή.
 
Ο οικισμός των Φηρών σχηματίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα, όταν οι κάτοικοι του νησιού άρχισαν να μετακομίζουν εδώ από τον Σκάρο (στο Ημεροβίγλι, περίπου 3 χλ. μακριά) ώστε να έχουν ευκολότερη πρόσβαση στη θάλασσα από κάτω. Γύρω στις αρχές του 19ου αιώνα, τα Φηρά ονομάστηκαν πρωτεύουσα του νησιού, παίρνοντας τη θέση του Ημεροβιγλίου που ήταν η μέχρι τότε πρωτεύουσα του νησιού.
 
Με πληθυσμό περίπου 2.500 κατοίκων, τα Φηρά εξαρτώνται απόλυτα από τον τουρισμό για το εισόδημα που θα επιτρέψει στους κατοίκους να ισορροπήσουν ανάμεσα στις παραδόσεις του παρελθόντος και στην οικονομική πραγματικότητα του σήμερα.

Φηροστεφάνι

Βορειότερα και ψηλότερα από τα Φηρά, ανάμεσα στα Φηρά και στο Ημεροβίγλι βρίσκεται αυτό το γραφικό, παραδοσιακό χωριό με τη μαγική θέα. Το Φηροστεφάνι είναι επισήμως ένα ξεχωριστό χωριό, αλλά στην πραγματικότητα είναι η προέκταση των Φηρών προς το Ημεροβίγλι. Όντας σε μεγαλύτερο υψόμετρο από τα Φηρά, προσφέρει έναν καταπληκτικό συνδυασμό του ηφαιστειακού σκηνικού μαζί με τα μοναδικά ηλιοβασιλέματα της Σαντορίνης.
 
Είναι ένα ήσυχο χωριό χωρίς την οχλαγωγία της καθημερινής ζωής των Φηρών, με πολλά ξενοδοχεία, παραδοσιακά σπίτια, βίλες, στούντιο και δωμάτια. Είναι ένας δημοφιλής οικισμός καθώς προσφέρει ένα γαλήνιο σκηνικό μόνο 10 λεπτά από τα Φηρά. Υπάρχουν μερικά άριστα εστιατόρια και καφετέριες στην περιοχή του Φηροστεφανίου και οι χώροι έντονης νυχτερινής ζωής του νησιού βρίσκονται μονάχα 10 – 15 λεπτά μακριά.

Ημεροβίγλι

Φωλιασμένο στο υψηλότερο επίπεδο της κατοικημένης Καλντέρας, ακριβώς επάνω στον απόκρημνο βράχο, σε υψόμετρο άνω των 300 μέτρων από το επίπεδο της θάλασσας, το Ημεροβίγλι είναι επίσης ο οικισμός με το μεγαλύτερο υψόμετρο στη Σαντορίνη. Έχει ανακηρυχτεί επισήμως ως τοποθεσία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και η μεγαλειώδης θέα από το Ημεροβίγλι είναι ο σημαντικότερος πόλος έλξης για τα πλήθη των επισκεπτών του νησιού. Φωτογραφίες που εμπνέουν δέος με πανοραμική θέα που εκτείνεται από το Ακρωτήρι στα νότια έως την Οία στα βόρεια, έχουν κάνει το γύρο του κόσμου, αποδίδοντας απαράμιλλη φήμη στο νησί.
 
Το Ημεροβίγλι στέκεται σαν φρουρός πάνω από τον Σκάρο, ο οποίος ήταν η πρωτεύουσα του νησιού μέχρι τον 18ο αιώνα, όταν οι κάτοικοι άρχισαν να μετακομίζουν προς τα Φηρά για καλύτερη και ευκολότερη πρόσβαση στο επίπεδο της θάλασσας. Παρόλο που τον 19ο αιώνα τα Φηρά έγιναν η πρωτεύουσα του νησιού, ο Σκάρος παρέμεινα ένα σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο για όσους έχουν τη θέληση να σκαρφαλώσουν τα εκατοντάδες σκαλιά και να περπατήσουν για 15 περίπου λεπτά από το Ημεροβίγλι στο μοναστήρι της Παναγιάς Θεοσκέπαστης με την πανοραμική θέα στη λεκάνη της Καλντέρας.

Οία

Η Οία είναι ο πλέον δημοφιλής προορισμός για όλους τους επισκέπτες της Σαντορίνης, δεν λείπει από τη λίστα κανενός! Βρίσκεται στη βόρεια άκρη του νησιού, σε υψόμετρο περίπου 150 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας και είναι αγαπημένος προορισμός για τους λάτρεις της τέχνης και για όσους αναζητούν κάτι πιο γαλήνιο και πιο ήσυχο από τα Φηρά.
 
Στο σεισμό του 1956, κάποια τμήματα της Οίας καταστράφηκαν και κατολίσθησαν στη θάλασσα και τα αποτελέσματα είναι ακόμα εμφανή στις μέρες μας. Παρόλα αυτά, από τα κτίρια που διασώθηκαν, τα πλέον εντυπωσιακά είναι αυτά που βρίσκονται χτισμένα μέσα στον ηφαιστειακό βράχο στις πλευρές του γκρεμού.
 
Το κεντρικό σοκάκι της Οίας είναι γεμάτο με καταστήματα αναμνηστικών, γκαλερί τοπικών καλλιτεχνών, κοσμηματοπωλεία, εστιατόρια και καφετέριες. Κάθε απόγευμα, επισκέπτες από ολόκληρο το νησί συγκεντρώνονται στα ερείπια του κάστρου στη βορειότερη άκρη της Οίας, πάνω από τον όρμο του Αμμουδίου, για να παρακολουθήσουν το διάσημο ηλιοβασίλεμα της Οίας.

Αμμούδι

Το Αμμούδι είναι ένα μικρό λιμανάκι στη βορειότερη άκρη της Οίας, ακριβώς απέναντι από το γειτονικό νησί της Θηρασίας. Ήταν το εμπορικό λιμάνι της Σαντορίνης αιώνες πριν και είναι εντυπωσιακό το πώς είναι όλα χτισμένα μέσα στον απότομο, θεαματικό, κόκκινο βράχο. Η πρόσβαση γίνεται είτε οδικώς είτε κατεβαίνοντας περίπου 350 σκαλιά από την Οία.
 
Το Αμμούδι αποτελείται σήμερα από μερικές ταβέρνες, μερικές ψαρόβαρκες και μια μικρή παραλία με βότσαλο. Το λιμανάκι του Αμμουδίου χρησιμοποιείται καθημερινά είτε παρέχοντας πρόσβαση στη Θηρασία που βρίσκεται μόλις 10 λεπτά απόσταση ή ως ενδιάμεσος σταθμός για τα σκάφη που κάνουν τον περίπλου των ηφαιστειογενών νησιών γύρω στην Καλντέρα. Στις μέρες μας, το Αμμούδι είναι ένας διάσημος και δημοφιλής προορισμός για τους λάτρεις των θαλασσινών. Σε κάποιους επίσης αρέσει να κολυμπούν δίπλα στο βράχο με το εξωκλήσι του Αγ. Νικολάου που βρίσκεται γύρω από τον όρμο του Αμμουδίου, παρόλα αυτά, απαιτεί μεγάλη προσοχή λόγω των βράχων.

Καμάρι

Βρίσκεται στην νοτιοανατολική πλευρά της Σαντορίνης, δίπλα στο λόφο που την χωρίζει από το νότιο μέρος του νησιού και έχει μια χαρακτηριστική Ελληνική νησιώτικη ατμόσφαιρα. Είναι ένα μέρος που αν εξαιρέσει κανείς την παραλία με το μαύρο βότσαλο, δεν θυμίζει τίποτα από το άγριο και ηφαιστειακό σκηνικό που πρωτοστατεί σε ολόκληρο το δυτικό μέρος του νησιού.
 
Το Καμάρι απέχει περίπου 8 χμ. από τα Φηρά και είναι μια ιδιαίτερα κοσμοπολίτικη περιοχή, με εστιατόρια, ταβέρνες, ατμοσφαιρικά μπαρ, καφετέριες, μαγαζιά, κινηματογράφους και οτιδήποτε άλλο θα περίμενε κανείς να βρει σε ένα μέρος που εξυπηρετεί τον μοντέρνο τρόπο ζωής. Παρά το γεγονός ότι η παραλία με το μαύρο, λείο βότσαλο είναι πόλος έλξης για όλους τους επισκέπτες της Σαντορίνης και επίσης ότι το Καμάρι είναι η περιοχή με τη μεγαλύτερη τουριστική ανάπτυξη στο νησί, παραμένει απλό και ευχάριστο μέρος.
 
Επάνω από το Καμάρι, στο χαμηλότερο μέρος του λόφου που χωρίζει στα δύο την ανατολική πλευρά του νησιού, βρίσκεται ο σημαντικός αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Θήρας. Είναι προσβάσιμος είτε με τα πόδια είτε με αυτοκίνητο ακολουθώντας έναν ανηφορικό δρόμο με στροφές. Ενόσω βρίσκεστε εκεί επάνω, μπορείτε να απολαύσετε τη θέα τόσο προς το Καμάρι όσο και προς την Περίσσα.

Πύργος

Ο Πύργος είναι ένας από τους παλαιότερους οικισμούς στη Σαντορίνη και επίσης ένας από τους μεγαλύτερους. Όπως αποκαλύπτει το ίδιο του το όνομα, υπάρχει ένα μεσαιωνικό κάστρο στην κορυφή του χωριού και η αρχιτεκτονική ολόκληρου του οικισμού γύρω από το κάστρο, είναι ένα από τα καλύτερα παραδείγματα οχύρωσης κάστρων. Ανηφορίζοντας μέσα από τα στενά δαιδαλώδη σοκάκια που οδηγούν στην κορυφή του κάστρου, μπορείτε να απολαύσετε μια πανοραμική θέα ολόκληρου του νησιού.
 
Παρά την καταστροφή από τον ισχυρό σεισμό του 1956, ο Πύργος παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Σαντορίνης, τόσο σε μέγεθος όσο και σε πληθυσμό. Είναι χτισμένο στις πλαγιές του λόφου του Προφήτη Ηλία, 6 χμ. από τα Φηρά και περίπου στο ίδιο υψόμετρο με το Ημεροβίγλι. Ο Πύργος κατάφερε να παραμείνει σχετικά ανέπαφος από τον τουρισμό, μιας και απαγορεύεται η ανέγερση ξενοδοχείων.

Περίσσα – Περίβολος

Οδηγώντας μέσα από τον Πύργο, κατηφορίζοντας το λόφο κατά μήκος της νότιας πλαγιάς του Προφήτη Ηλία και με κατεύθυνση προς το νοτιοανατολικό τμήμα της Σαντορίνης, βρίσκεται η κοσμοπολίτικη Περίσσα και ο Περίβολος. Οδηγώντας για περίπου 13 χμ. μέσα από παραδοσιακά Κυκλαδίτικα χωριά, το ταξίδι σας τελειώνει μόλις συναντήσετε τη μεγαλύτερη έκταση παραλίας με μαύρη άμμο στο νησί. Δεν υπάρχει τίποτε άλλο που θα μπορούσε να ζητήσει κανείς από αυτό το μέρος, τα έχει όλα: παραλιακές ταβέρνες και εστιατόρια, παραλιακά μπαρ και κέντρα διασκέδασης, θαλάσσια σπορ, κρυστάλλινα νερά, τμήματα οργανωμένης παραλίας με ξαπλώστρες και ομπρέλες, μαγαζιά, μίνι μάρκετ και η λίστα συνεχίζεται…
 
Τα χωριά της Περίσσας και του Περιβόλου βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο, με την Περίσσα να ξεκινάει ακριβώς δίπλα στο βράχο κάτω από την Αρχαία Θήρα και τον Περίβολο να συνεχίζει μέχρι τη νότια άκρη του Αγ. Γεωργίου, περίπου 2,5 χμ. μακριά. Μπορεί επίσης κάποιος να φτάσει στην Περίσσα από το Καμάρι, μπαίνοντας σε μία από τις λάντζες που πηγαινοφέρνουν κόσμο από το Καμάρι στην Περίσσα και πίσω, σε τακτά χρονικά διαστήματα, πλέοντας γύρω από το βράχο της Αρχαίας Θήρας που χωρίζει αυτά τα δύο χωριά.

Ακρωτήρι

Βρίσκεται στο νότιο ακρωτήρι της Σαντορίνης (εξ ου και το όνομα) και μονοπωλεί το αρχαιολογικό ενδιαφέρον της Σαντορίνης. Τα ερείπια της πόλης που βρέθηκε θαμμένη κάτω από τόνους ηφαιστειακής στάχτης θεωρούνται ακόμα και σήμερα απόδειξη ότι ο παλαιά χαμένος Μινωικός πολιτισμός και ο μύθος της Ατλαντίδος είναι ακριβώς ο ίδιος.
 
Η υπόλοιπη πόλη, η οποία αρχικά ανακαλύφθηκε το 1866 από τον Γάλλο αρχαιολόγο Σπυρίδων Μαρινάτο, στις μετέπειτα ανασκαφές της αποκάλυψε μια πόλη η οποία πολύ καλά διατηρημένη κάτω από την ηφαιστειακή στάχτη. Πολλές από τις τοιχογραφίες και τα καλλιτεχνήματα που ανακαλύφθηκαν κατά τις ανασκαφές στο Ακρωτήρι, έχουν μεταφερθεί σε διάφορα μουσεία, τόσο της Σαντορίνης όσο και της ενδοχώρας.
 
Τα σπίτια που βρέθηκαν κατά τις ανασκαφές χρονολογούνται στον 16ο αιώνα π.Χ. και κάποια έχουν μέχρι και 3 ορόφους ύψος! Πολλές από τις εσωτερικές σκάλες είναι ακόμα ανέπαφες και υπάρχουν ευρήματα που μαρτυρούν την ύπαρξη ενός πολύπλοκου αποχετευτικού συστήματος, καθώς και ερείπια ενός μύλου, ενός εργαστηρίου κεραμοποιίας και αποθηκευτικών χώρων.

Για να κατεβάσετε συμβουλές για τη Σαντορίνη σε μορφή PDF κάντε κλικ εδώ

« επιστροφή
Lonely Planet
Conde Nast Johansens
Expedia Insider's Select
Expedia Top Quality Score Award

Φηροστεφάνι 84700, Σαντορίνη, P.0.Box119 Ελλάδα, Τηλ: 22860 27117, Φαξ: 22860 25400

Email: info@millhouses.gr, Κρατήσεις: reservations@millhouses.gr

© 2017 Millhouses.gr. All rights reserved.   |   Links
Site by overron  |   incom cms  |   web promotion